Бял равнец

Бял равнец Предишна публикация Maсло от кайсиеви ядки Следваща публикация Maсло от сладък бадем

Белият равнец (Аchillea millefolium), известен още като гущерка, хайдушка трева и Еньово биле, представлява многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни.

✅ С КАКВО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ
Етеричното масло притежава общотонизиращо и стимулиращо, противовъзпалително, адстрингентно, спазмолитично и диуретично действие. Дрогата се прилага за засилване на секретите на стомашните жлези. Действа кръвоспиращо и за това се използва при кръвоизливи, хемороиди, кървене от носа и венците, при лечение на рани.

✅ КАКВО СЪДЪРЖА
Дрогата съдържа 0.2-0.5% етерично масло, горчивото вещество ахилеин, холин, танини, слузни вещества, витамин С и К . Основни съставки на етеричното масло са хамазулен, α и β-пинен, цинеол, туйон, борнеол и др.

✅ КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ
Белият равнец е тревисто растение с право стъбло, достигащо височина около 40-50 см. Стъблото е с последователни, ланцетни, двойно или тройно пересто нарязани листа. Приосновните листа са с дълга дръжка, а стъблените са седящи. На върха на стъблото цветните кошнички са събрани в гъст щит. Всяка кошничка се състои от 5 бели езичести цветове и от 3 до 10 жълтокафяви, тръбести.

✅ КОГА И КЪДЕ ДА ТЪРСИТЕ
Белият равнец се среща покрай пътищата, по ливадите, тревистите места, поляните, както и в планинските и горските райони из цялата страна. Бере се през цялото лято по време на цъфтеж от юни до септември, като за лечебна цел се използват цветните кошнички и надземната част, отрязана 15-20 см. от върха.