Пчелен клей

Пчелен клей Предишна публикация Лавандула

Прополисът е едно от великите чудеса на света! Бихме могли да кажем, че това е един страхотен широкоспектърен и напълно природен антибиотик! За да разберете, защо използвамe печелен клей в балсамите на Mахика, ще ви запознаeм с неговата същност.

КАК СЕ ПОЛУЧАВА И ЗАЩО ИМ Е НУЖЕН НА ПЧЕЛИТЕ?

Прополисът представлява смес от пчелен восък, механични примеси, смоли, балсами и етерични масла. Пчелите събират смолистите секрети от различни части на растенията и ги смесват с восък. Получения клей използват за полиране и заздравяване на стените на восъчните килийки или други кухини, които те обитават, за запушване на цепнатини и дупки, за стесняване на входа на кошера през есента. Пчелите си служат с прополис и за “балсамиране” на телата на убити в кошера дребни животинки, които не могат да бъдат изнесени оттам. Той спира разлагането на “балсамираните нашественици” и е причина за по-ниската концентрация на бактерии и гъби в кошера отколкото в атмосферата около него.

Действието на пчелният клей срещу микроорганизми е една от основните му характеристики, поради тази причина той е бил използван още от древни времена за лечебни цели – за лечение на рани и изгаряния. Също така с времето е доказано, че прополисът притежава не само антибактериално, противоплесенно и противовирусно действие, но и други полезни биологични свойства – противовъзпалително, местнообезболяващо, противоязвено, хепатопротекторно, антитуморно, имуностимулиращо, антиокислително и др.

Ето защо добавяйки прополис в балсамите на Махика, добавяме не просто някакъв разкрасителен продукт с антиоксидантни свойства, а доказано средство срещу бактерии, гъби и вируси, което спомага за цялостното укрепване на организма. Всичко това звучи невероятно, нали?

Добави коментар