София, България

+359894990029

info@mahikas.com

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Как да си наберем жълт кантарион?

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) наричан още “звъника” е вид тревисто растение принадлежащо към семейство Hypericaceae. Тази билка е използвана от нашите деди още от древни времена. Знаело се е, че чай от звъника помага при болки в стомаха и успокоява нервите, а накисната в мазнина чудодейно зараства гнойни рани!

Жълт кантарион ще намерите в цялата страна, обикновено от 1000 до 2000 метра надморска височина по сухи тревисти места, хълмове, храсталаци, посеви, край пътища и други.

✅ С КАКВО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ
Флавоноидните гликозиди, хиперицин и псевдохиперицин, придават противовъзпалителното и спазмолитично действие на дрогата. Те успокояват лигавицата на устата, стомаха и червата. Оказват спазмолитично действие на гладката мускулатура, жлъчните пътища, червата, кръвоносните съдове и уретерите. Жълтият кантарион оказва и капиляроукрепващо и вазотонизиращо действие. Наличието на хиперицин обяснява фотосенсибилизиращото действие на дрогата. Звъниката тонизира нервната система при неврогенни депресивни състояния, потиснатост и страхова невроза. Антимикробното действие на билката се дължи от наличието на фитонциди, които са активни по отношение на голям брой бактерии. Дрогата намира успешно приложение под формата на маслен извлек при лечение на язви, изгаряния и трудно зарастващи рани!

CO2 екстракт от жълт кантарион

✅ КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ
Стъблото на растението е до 60 см. високо, обло, с 2 надлъжни ребра, голо, а към върха е срещуположно разклонено. Листата са овално продълговати, срещуположни, седящи, дълги от 1 до 3 см. Когато ги погледнете срещу светлината ще видите как листата са сякаш надупчени (перфорирани) поради големите вместилища с етерично масло намиращи се в мезофила на листа. Цветовете са едри, разположени в метличести съцветия, а венчелистчетата са златножълти, 5 на брой, почти двойно по-дълги от чашката!

✅ КАК СЕ СЪБИРА
Събират се стръковете от юни до август в началото на цъфтеж или по време на цъфтеж. Отрязват се връхните стръкове и то само облистените, на около 20 сантимента от върха. Не се берат дебелите необлистени части, както и повредените и прецъфтели стъбла. Брането трябва да става непременно в сухо и по възможност слънчево време!

✅ КАК СЕ СУШИ
Събраните стръкове се сушат в проветриви помещения, като се навързват на китки, които се окачват на опънат тел или канап. Миризмата на сухата билка е приятна, слабо балсамична, а вкусът е тръпчиво-горчив. Може да разпознаете старата билка по това, че цветовете й са загубили ясножълтото си обагряне и са получили червеникав оттенък, какъвто добиват останалите части на стъблото. Препоръчително е да съхранявате сушената билка в проветриви и полутъмни помещения в хартиени опаковки.

Up