София, България

+359894990029

info@mahikas.com

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Как да използваме етерични масла?

В Ароматерапията се използват летливи ароматни вещества изолирани от различни растения. Тези вещества се наричат етерични масла и имат свойството да благоприятстват физическото и психическото здраве у човека.

Преди да започнете да използвате етерични масла е нужно да разберете тяхната същност. Етеричните масла нямат нищо общо с тлъстите базови масла, като маслото от маслини, гроздови семена, шипки и др. Също така не може да разредите етерично масло във вода, тъй като то е водно неразтворимо. Феноменът, който ще наблюдавате е как етеричното масло плава на повърхността на водата. Ако желаете да разредите някое етерично масло, то е нужно да го направите в базово масло или алкохол.

Защо е нужно да разреждаме етеричните масла? Не можем ли да ги използваме директно върху кожата, както правим с кокосовото масло?

Етеричните масла представляват високо концентрирани растителни екстракти, които безпроблемно преминават кожната бариера и навлизат в кръвния поток. След като попаднат в кръвта те биват в толкова висока концентрация, че организма ги разпознава като чужди отровни вещества и ги изпраща за моментална неутрализация в черния дроб. Сами разбирате колко натоварващ за организма е този процес. За това е толкова важно предварителното разреждане на етеричните масла при желание да бъдат използвани локално върху тялото.

Етерично масло от палмароза
Растително масло от камелия

Всяко едно от маслата притежава уникален фитохимичен състав, което означава, че разреждането е строго специфично за всяко едно от тях. Етеричните масла не са просто естествени аромати, с които да ароматизирате ежедневието си. Те притежават редица лечебни свойства и влияят изключително много на емоционалното и душевното ни състояние. Правилната употреба на етеричните масла гарантира, че ще се възползвате от пълната гама от полезни действия, които ви предлагат.

Общото правило в Ароматерапията гласи: „Малкото е много!“. Това означава, че макар и в ниски концентрации етеричните масла ще ви помогнат много повече, отколкото ако прекалите с тях. Ако сте перфекционисти и искате да сте изключително точни в разреждането на маслата, то ще ви е нужна прецизна везна. Разбира се, не е нужно да притежавате aналитична или бижутерска везна, за да може да използвате етерични масла. Друг метод на разреждане, който е много по-лесен и достъпен е този използващ броя на капките.

0.5% = 3 капки етерично масло в 30 мл базово масло
1% = 6 капки етерично масло в 30 мл базово масло
2% = 12 капки етерично масло в 30 мл базово масло
3% = 18 капки етерично масло в 30 мл базово масло

В заключение бихме искали да ви напомним да тествате всяко едно от етеричните масла за индивидуална поносимост преди тяхната употреба. Въпреки, че нашите масла са 100% чисти и без добавени „подобрители“, те съдържат етествени вещества познати като алергени. За да рaзберете дали проявавате чувствителност към някое етерично масло, направете 0.5% разреждане и нанесете върху вътрешната страна на ръката. Ако забележите зачервяване, сърбеж или друг вид дразнение е нужно да изплакнете третираното място и да преустановите изполването на маслото.

Up