София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Етерични масла – как да ги използваме правилно?

В Ароматерапията се използват летливи ароматни вещества изолирани от различни растения. Тези вещества се наричат етерични масла и имат свойството да благоприятстват физическото и психическото здраве у човека.

Преди да започнете да използвате етерични масла е нужно да разберете тяхната същност. Етеричните масла нямат нищо общо с тлъстите базови масла, като маслото от камелия, кайсиеви ядки, баобаб и др. Важно е да се отбележи, че не може да разредите етерично масло във вода, тъй като то е водно неразтворимо. Направете си експеримента да сложите няколко капки етерично масло в чаша вода. Феноменът, който ще наблюдавате е как етеричното масло плава на повърхността на водата. Ако желаете да разредите някое етерично масло, то е нужно да го направите в базово растително масло подобно на гореспоменатите.

Защо е нужно да разреждаме етеричните масла? Не можем ли да ги използваме директно върху кожата, както правим с кокосовото масло?

Какво се случва с неразредените етерични масла?

Етеричните масла представляват високо концентрирани растителни екстракти, които безпроблемно преминават кожната бариера и навлизат в кръвния поток. След като попаднат в кръвта те биват в толкова висока концентрация, че организма ги разпознава като чужди, един вид “отровни” вещества и ги изпраща за моментална неутрализация в черния дроб. Може би разбирате колко натоварващ за организма е този процес. За това е толкова важно предварителното разреждане на етеричните масла при желание да бъдат използвани локално върху тялото.

Всяко едно от маслата притежава уникален фитохимичен състав, което означава, че разреждането е специфично за всяко едно от тях. Етеричните масла не са просто естествени аромати, с които да освежите стаята си. Те притежават редица лечебни свойства и влияят изключително много на емоционалното и душевно състояние на човека. Правилната употреба на етеричните масла гарантира, че ще се възползвате от пълната гама от полезни действия, които те ви предлагат.

Етерични масла - как да ги използваме?
Етерично масло от палмароза
Етерични масла се разреждат в базово масло.
Растително масло от камелия

Златното правило в Ароматерапията.

Общото правило в Ароматерапията гласи: „Малкото е много!“. Това означава, че макар използвани в ниски концентрации етеричните масла ще ви помогнат много повече, отколкото ако прекалите с тях. Ако сте перфекционисти и искате да сте изключително точни в разреждането на маслата, то ще ви е нужна прецизна везна. Разбира се, не е нужно да притежавате aналитична или бижутерска везна, за да може да използвате етерични масла. Друг метод на разреждане, който е много по-лесен и достъпен е този използващ броя на капките.

0.5% = 3 капки етерично масло в 30 мл базово масло
1% = 6 капки етерично масло в 30 мл базово масло
2% = 12 капки етерично масло в 30 мл базово масло
3% = 18 капки етерично масло в 30 мл базово масло

В заключение бихме искали да ви напомним да тествате всяко едно от етеричните масла за индивидуална поносимост преди тяхната употреба. Въпреки, че нашите масла са напълно натурални и без добавени „подобрители“, те съдържат етествени вещества познати като алергени. За да рaзберете дали проявавате чувствителност към някое етерично масло, направете 0.5% разреждане в базово растително масло и нанесете върху вътрешната страна на ръката. Ако забележите зачервяване, сърбеж или друг вид дразнение е нужно да изплакнете третираното място и да преустановите използването на съответното масло.

Up