Екстракт от невен

Екстракт от невен Предишна публикация Какаово масло Следваща публикация Екстракт от краставица

Невенът (Calendula officinalis) е едногодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Asteraceae (Сложноцветни). Характереното за него са ярко обагрените в жълто и оранжево цветове. Името му на български означава “не вехна”. Най-вероятно е кръстено така поради непретенциозният му характер и голямата му издръжливост. За отглеждането на това растение не са необходими много грижи. Нужни са му единствено слънце и вода. Подобно на плевелите по време на цъфтеж се формират семенца, които през зимата се запазват, а напролет покълват. Лесното отглеждане, разпространение и лечебни качества превръщат растението в любима билка в световен мащаб!

Невенът е едно от най-използваните растения в козметичната и фармацевтична промишлености. В народната медицина чай от невен помага при нервни състояния, стомашни и чревни заболявания, спазми и язви на стомаха. Мехлеми от билката са се използвали за лечение на разширени вени, незаздравяващи рани, подутини, синини, изгаряния и измръзвания.

Екстрактът от невен, който използваме в Махика е много специален! Той е получен чрез техниката на екстракция със суперкритичен въглероден диоксид, което го прави стократно по-потентен и чист в сравнение с останалите видове екстракти получени чрез алкохол, хексан или етер.

Екстрактът от невен е богат на фарадиолови естери, които са известни със своите силни противовъзпалителни свойства. Това прави СО2 екстракта изключително подходящо болкоуспокояващо средство, медикамент за лечение на изгаряния, рани, екземи, отоци, синини, ужилвания от насекоми, разширени вени, хемороиди, възпалена, увредена, суха и чувствителна кожа.

Освен това екстрактът от невен съдържа в сравнително висока концентрация едни специални вещества наречени фитостероли. Те стимулират синтезата на колаген в епителните клетки и предпазват кожата от вредните слънчеви лъчения.