София, България

+359894990029

info@mahikas.com

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Лечебни свойства на билката невен

Невенът (Calendula officinalis) е едногодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Asteraceae (Сложноцветни). Характереното за него са ярко обагрените в жълто и оранжево цветове. Името му на български означава “не вехна”. Най-вероятно е кръстено така поради непретенциозният му характер и голямата му издръжливост. За отглеждането на това растение не са необходими много грижи. Нужни са му единствено слънце и вода. Подобно на плевелите по време на цъфтеж се формират семенца, които през зимата се запазват, а напролет покълват. Лесното отглеждане, разпространение и лечебни качества превръщат растението в любима билка в световен мащаб!

Екстрактът от невен, който използваме в Махика е много специален! Той е получен чрез екстракция със суперкритичен въглероден диоксид, което го прави изключително чист и потентен.

Невенът е едно от най-използваните растения в козметичната и фармацевтична промишлености. В народната медицина чай от невен помага при нервни състояния, стомашни и чревни заболявания, спазми и язви на стомаха. Мехлеми от билката са се използвали за лечение на разширени вени, незаздравяващи рани, подутини, синини, изгаряния и измръзвания.

СО2 екстракт от невен
Регенериращ балсам за тяло с екстракт от невен

Екстрактът от невен е богат на фарадиолови естери, вещества с научно доказани противовъзпалителни свойства. Това превръща този вид екстракт в една лечебна съставка, придаваща на козметичните продукти потенциални качества за болкоуспокояване, лечение на изгаряния, рани, екземи, отоци, синини, ужилвания от насекоми, разширени вени, хемороиди, възпалена, увредена, суха и чувствителна кожа.

Освен това СО2 екстрактът от невен съдържа специалните вещества наречени фитостероли. Те стимулират синтезата на колаген в епителните клетки и предпазват кожата от вредните слънчеви лъчения.

Up