Maсло от сладък бадем

Maсло от сладък бадем Предишна публикация Бял равнец Следваща публикация Екстракт от джинджифил

Бадемът (Prunus dulcis) е вид широколистно дърво от семейство Rosaceae. Неговата родина е Югозападна Азия (Иран и околните страни), но бива широко култивиран и в по-северните области. В днешно време бадеми се отглеждат дори и в България предимно в райони с високи пролетни температури, където има рядко късни пролетни слани. Тъй като бадемът цъфти рано напролет, благопртиятни места за отглеждането му са крайбрежните райони на Българското Черноморие.

Може би сте чували, че има както сладки, така и горчиви бадеми. Семената на Prunus dulcis var. dulcis са основно сладки, а на Prunus dulcis var. amara – горчиви на вкус. В козметиката, а както и за хранителни цели се използва сладкия бадем и най-вече маслото добито чрез студено пресоване на неговите плодове.

Маслото е богато на полезните ненаситени омега – 6 и 9 мастни киселини, както и на витамините Е и К. Известно е със своите тонизиращи кожата, възстановяващи блясъка на косата и подсилващи ноктите свойства. Поради високите стойности на антиоксиданти, маслото се отличава с изключителна стабилност и бива широко използвано в практиката на множество масажисти и козметици.