Облепиха

Облепиха Предишна публикация Масло от хвойна

Облепихата (Hippophae rhamnoides) известна още като морски зърнастец и ракитник представлява многогодишен бодлив храст или дърво принадлежащ към семейство Elaeagnaceae.
✅ Характерното за това растение, че расте по дюните на песъчливи и чакълести брегове на реки и ручеи, а също и по морските брегове в Европа и Азия. Облепихата има много добре развита коренова система, което обуславя нейното противоерозиционното действие.
✅Плодовете на растението наподобяват тези на дряна. Те са оранжево-жълти на цвят и имат специфичен аромат напомнящ ананас. Вкусът е сладък, а в някои случаи приятно горчив. Плодовете са богати на витамините А, С, Е и В, флавоноиди, минерални соли и каротеноиди. Маслото извличано от тях е съставено от полезните омега-3, 6, 7 и 9 мастни киселини, каротеноиди и токофероли.
✅Растението намира широко приложение в козметичната и фармацевтична промишлености, като противовъзпалително средство спомагащо регенерацията на кожата, за намаляване на вредния холестерол и за повишаване на имунитета. ❤️